Kulinaria

Aromatyczna podróż po świecie z kawą ziarnistą aromatyzowaną

• Zakładki: 50


Filiżanka kawy rano to dla wielu osób obowiązkowy element zaraz po wstaniu z łóżka. Nie każdy jednak wypija małą czarną, by dodać sobie energii na rozpoczęcie dnia. Są osoby, które lubią smak kawy, a nawet potrafią odróżnić poszczególne gatunki pochodzące z różnych stron świata. Poza klasyczną arabiką i robustą fani kawy wybierają kawy smakowe, które kuszą aromatem czekolady, owoców, a nawet popularnych alkoholi. Jak powstają ziarniste kawy aromatyzowane?

Jak wygląda proces powstawania kawy smakowej w ziarnach?

Podstawą do stworzenia kawy smakowej są oczywiście odpowiednio wyselekcjonowane ziarna. Zwykle do tego celu używana jest kawa arabika, którą uważa się za delikatniejszą od robusty. Sama w sobie ma mocno wyczuwalny aromat, w którym dominują nuty czekolady. Smak ziarnom nadaje się w trakcie procesu wypalania i chłodzenia. Uprażone ziarna są najbardziej podatne na wchłanianie smakowych komponentów, więc jest to idealny moment na spryskanie ich wodą z dodatkiem olejku aromatycznego. W domowych warunkach kawę smakową można stworzyć, dodając do filiżanki syropu w dowolnym smaku lub umieszczając w kawiarce ulubione przyprawy.

Jak parzyć smakową kawę?

Kawa ziarnista aromatyzowana może być parzona dokładnie w ten sam sposób jak kawa klasyczna. By wydobyć pełnię smaku i aromatu, warto zaopatrzyć się w kawę w ziarnach, a następnie samodzielnie ją zmielić. Wystarczy najprostszy młynek, by za chwilę móc cieszyć się kawą o smaku czekolady, ulubionego ciasta czy orzechów. Kupowanie zmielonych kaw smakowych nie jest dobrym wyborem. Zmielone ziarna zwykle o wiele szybciej wietrzeją, tracąc przy tym swój fantastyczny smak oraz bogaty aromat.

Dlaczego kawy smakowe są tak popularne?

Picie codziennie rano tej samej kawy, doskonale znając jej smak, może po pewnym czasie stać się monotonne. Ratunkiem są więc kawy smakowe, które mogą występować w najróżniejszych wariantach. Bogactwo rodzajów jest jednym z głównych czynników, który wpływa na tak dużą popularność aromatyzowanych kaw. Gorąca kawa o ulubionym smaku z powodzeniem rozgrzeje każdego w chłodny wieczór. Będzie także idealnym sposobem na udane rozpoczęcie dnia. Dzięki szerokiej gamie dostępnych aromatów każdy amator o najbardziej wyszukanym guście znajdzie coś dla siebie.

Kawy aromatyzowane powstały w odpowiedzi na potrzebę urozmaicenia smaku klasycznej małej czarnej. Jedna wypita filiżanka nie tylko pobudzi koncentrację, ale dostarczy też niezapomnianych wrażeń smakowych.

Artykuł powstał przy współpracy z palarnią kawy Cafe Ina.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
47 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.