Kulinaria

Jak zacząć jeść sushi? Co wybrać na dobry początek? Odpowiadają sushimasterzy z restauracji Susharnia

• Zakładki: 34


Jeśli jesteś nowicjuszem w świecie sushi, możesz czuć się przytłoczony wyborem. Czy lepsze będą maki, uramaki, futomaki, czy może rolki w tempurze? Od czego zacząć przygodę z japońską kuchnią i jak w ogóle zabrać się za jedzenie sushi? Jeśli te i inne pytania pojawiają się w twojej głowie, ten artykuł jest dla ciebie. 

Sushi to japońska potrawa składająca się z zakwaszanego ryżu i różnych składników, takich jak surowa ryba, owoce morza, warzywa i inne dodatki. Jako że istnieje wiele odmian sushi, a skład poszczególnych rolek zależy od wyobraźni sushimasterów, warto zapoznać się z najpopularniejszymi odmianami. 

  • Maki – to rolka zawinięta glonem o nazwie nori. Postawę dania stanowi zakwaszony ryż, do którego dodaje się rybę, warzywa, grzyby lub owoce morza. 
  • Hosomaki – zamawiając ten rodzaj sushi, otrzymasz rolkę z zakwaszonego ryżu i jednego składnika (awokado, pędy bambusa, tykwa itp.). 
  • Futomaki – to hosomaki na bogato. Zawierają kilka składników, np. rybę i świeże lub marynowane warzywa.
  • Uramaki – to taki odwrócony rodzaj maków. Na zewnątrz rolki jest ryż, a w środku dodatki. 
  • Nigiri – to rolka z zakwaszonego ryżu z jednym dodatkiem, który jest położony na górze. Najczęściej jest to surowa ryba. 
  • Sushi w tempurze – tempura to rodzaj panierki, gęste ciasto, w którym obtacza się kawałki ryb lub warzyw. Smaży się ją na głębokim tłuszczu, dzięki czemu staje się złocista i chrupiąca.

Od czego zacząć przygodę z sushi?

Najlepszym sposobem na rozpoczęcie przygody z sushi jest wybranie kilku podstawowych rodzajów, takich jak nigiri, maki i hosomaki. Jeśli nie lubisz surowych ryb, możesz zdecydować się na wersję wegetariańską, np. maki z avocado lub ogórkiem albo rolkę sushi z rybą pieczoną, grillowaną lub w tempurze. Ważne jest, aby skosztować różnych rodzajów sushi wraz z tradycyjnymi dodatkami, takimi jak sos sojowy, wasabi i imbir. To sposób na poznanie walorów tej potrawy.  Pierwszy kontakt z sushi powinien opierać się na naszych preferencjach kulinarnych. Nie należy sięgać po składniki, których się nie jada, chociażby ze względów zdrowotnych lub też nie lubi. 

Jak jeść sushi?

Kawałki sushi chwytamy węższym, zaokrąglonym końcem pałeczek. Jeśli korzystamy ze wspólnego talerza, musimy pamiętać o tym, by sięgać po kolejne kawałki szerszym końcem pałeczek, a nie tym, którym sushi wkładamy do ust. Osoby niemające wprawy w posługiwaniu się pałeczkami, mogą spożywać sushi przy pomocy dłoni, o ile każdy kawałek zostanie zjedzony od razu, bez dzielenia go na kęsy. Kawałki sushi przed włożeniem do ust macza się w sosie sojowym, nakładając również odrobinę chrzanu wasabi. Danie ma być jedynie muśnięte nim. Z kolei imbir spożywa się pomiędzy kolejnymi kawałkami sushi.  Jeśli obawiasz się, że nie poradzisz sobie z japońskim rytuałem jedzenia sushi, możesz zamówić danie z dowozem do domu. Zapoznaj się z ofertą sushi Olechów.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
48 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *