Tort to ciasto, które przede wszystkim kojarzy się nam z urodzinami. Mimo to zamawiamy go także na przyjęcia z okazji ślubu, chrzcin, komunii i innych ważnych wydarzeń w naszym życiu. Jedną z bardziej wymagających kwestii przy zakupie tortu jest wybranie dekoracji i smaku. Kiedy warto postawić na tort udekorowany owocami?
Minimalistyczne torty z owocami
Bez wahania można pokusić się o stwierdzenie, że tort ozdobiony owocami jest niezwykle efektownym wypiekiem, który jednocześnie nie wymaga aż tak dużego nakładu pracy. Sprawdzi się zarówno na urodziny, jak i na wesele czy każde inne przyjęcie. Wiele zależy bowiem od preferencji gości oraz organizatora. Warto zaznaczyć, że torty z owocami najlepiej wybierać wiosną oraz latem. To właśnie wtedy mamy dostęp do świeżych owoców, które równocześnie odznaczają się najlepszym smakiem.
Co z mrożonymi owocami?
W okresie jesienno-zimowym nie mamy dostępu do świeżych jagód, truskawek czy borówek, które tak elegancko prezentują się na torcie. Co wtedy? Z powodzeniem możemy wykorzystać owoce mrożone. Pamiętajmy o tym, by nieco wcześniej rozmrozić je w lodówce. Zamiast jagód możemy jednak wykorzystać banany, kiwi, ananasa czy brzoskwinie z puszki, które to również możemy dodać do kremu do przełożenia blatów tortu.
Jeśli zdecydujemy się zamówić tort na przyjęcie w cukierni, możemy być pewni, że wypieki zdobione owocami będą jedną z opcji do wyboru. Dodatkowo warto dobrać kilka innych dekoracji, by jeszcze bardziej spersonalizować tort.
Artykuł powstał przy współpracy z Cukiernią A. Cieślikowski.
Fot. Shutterstock