Diety i zdrowe odżywianie

Soki owocowe utrwalane technologią HPP – poznaj najzdrowszą metodę pasteryzacji

• Zakładki: 96


W codziennej diecie ogromną rolę odgrywają owoce i warzywa. To właśnie one są źródłem niezbędnych nam witamin i minerałów, które zapewniają nam dobre zdrowie. Poza surowymi owocami w formie przekąski oraz warzyw w posiłkach warto dodać do swojej diety soki i koktajle owocowo-warzywne. Samodzielne przyrządzanie soków jest dość czasochłonne. Jeżeli zatem sięgacie po gotowy sok ze sklepowej półki, warto sprawdzić jego skład – wiele soków zawiera cukier i konserwanty wydłużające świeżość. Na szczęście pojawia się coraz więcej soków utrwalanych innowacyjną metodą HPP. Dowiedz się więcej o tej technologii. 

Na czym polega technologia HPP? 

Technologia HPP inaczej określana jest pasteryzacją na zimno. Jest to jedna z lepszych i nowocześniejszych metod utrwalania żywności. Na czym polega technologia HPP? Utrwalanie żywności w procesie pasteryzacji na zimno odbywa się przy udziale bardzo wysokiego ciśnienia. Do specjalnego urządzenia wprowadzane są skrzynie z produktami zapakowanymi w plastikowe, elastyczne opakowania. Następnie komora urządzenia wypełniana jest wodą pod ciśnieniem około 6000 bar. Produkty utrwalone technologią HPP zachowują swoją trwałość nawet na kilka miesięcy. 

Jakie są zalety pasteryzacji na zimno z użyciem technologii HPP?

Najczęstszą wadą różnych metod utrwalania żywności jest ich znaczny wpływ na smak i postać produktów spożywczych. Zaletą technologii HPP jest to, że w żaden sposób proces ten nie wpływa na właściwości utrwalanego jedzenia. Nie tylko nie zmieniają one swojej postaci, ale także zachowują doskonały smak, zapach i właściwości odżywcze. Co ciekawe, jest to jedyna metoda, która pozwala na przedłużenie świeżości owoców morza, bez wpływu na ich smak! Stosując technologie HPP nie ma już konieczności stosowania konserwantów, zatem otrzymujemy zdrowy, pełnowartościowy i ekologiczny produkt. Warto zauważyć także, że podczas procesu pasteryzacji na zimno eliminowane są bakterie, wirusy i wszelkie drobnoustroje zagrażające zdrowiu konsumentów. Zatem wybierając soki, smoothie, koktajle owocowe i warzywne utrwalane technologią HPP możesz mieć pewność, że spożywasz zdrowe i pełnowartościowe produkty. s

Artykuł powstał przy współpracy z firmą Industry 2.0.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
285 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *