Gdy przemarzniemy, zmokniemy lub gdy czujemy się osłabieni chętnie sięgamy po gorącą herbatę, która nie tylko rozgrzewa, ale także wzmacnia układ odpornościowy. Sprawdź, jaka herbata zimowa najlepiej nas rozgrzeje, a jaka poprawi nastrój, gdy dopadnie nas jesienna chandra.
Herbata zimowa na słodko
Rozgrzewającą herbatę można przygotować na bazie każdego gatunku herbaty. W zależności od składników, jakich dodamy do naparu, otrzymamy herbatę słodką lub pikantną. Równie rozgrzewające, równie pyszne i równie zdrowe herbaty możemy przygotować sami lub kupić gotowe mieszanki.
Przepis na rozgrzewającą herbatę z malinami
Do przygotowania herbat najlepiej wykorzystywać suszone składniki, w przypadku herbaty malinowej możemy użyć mrożonek, dżemu lub syropu. Do zaparzonej czarnej herbaty dodajemy łyżkę suszonych malin, dżemu lub syropu malinowego. Jeśli używamy suszonych malin, herbatę słodzimy cukrem lub zdrowszym cukrem brzozowym (ksylitolem). Herbatę możemy posłodzić miodem, pamiętajmy jednak, że miód dodany do gorącej herbaty traci swoje właściwości zdrowotne.
Chcąc przygotować herbatę, która nie tylko nas rozgrzeje, ale wzmocni nasz układ immunologiczny, możemy dodać suszony kwiat lipy.
Herbata o smaku jabłka z cynamonem
Co prawda zapach jabłecznika z cynamonem najbardziej kojarzy nam się ze świętami, po przysmaki z tymi dodatkami chętnie sięgamy także jesienią. Gdy nie będziemy mieli ochoty ani na ciasto, ani na owsiankę, możemy przygotować pyszną herbatę o smaku jabłek z cynamonem. Tę herbatę również najlepiej przygotować na bazie czarnej herbaty, do której oprócz dwóch plasterków suszonego jabłka i odrobiny cynamonu warto dodać także kilka goździków.
Herbata z cytryną i imbirem
Zieloną herbatę zaparzamy w wodzie o temperaturze ok. 80oC przez 2 do 3 minut. Im dłużej parzona herbata, tym ma intensywniejszy smak i słabsze właściwości pobudzające. Do zaparzonej herbaty dodajemy plasterek cytryny lub wcześniej ususzoną skórkę cytryny oraz plaster świeżego imbiru. Możemy wzbogacić smak, dodając plasterek pomarańczy.
Pikantna herbata zimowa
Pikantna zimowa herbata ma tak samo zaskakujący smak, jak czekolada z chilli. Przyzwyczajeni do słodkich lub neutralnych smaków, coraz chętniej sięgamy właśnie po pikantne herbaty rozgrzewające. Pijąc takie herbaty wzmacniamy naszą odporność, a także przyspieszamy metabolizm.
Herbata Masala Chai
Herbata Masala Chai to jeden z indyjskich specjałów, bardzo charakterystycznych właśnie dla tego regionu świata. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza ostrej, charakterystycznej mieszance przypraw Masala, w skład której wchodzą: kardamon, imbir, goździki, cynamon, pieprz, kolendra, gałka muszkatałowa, liść laurowy, anyż, koper włoski, kumin i szafran.
Do przygotowania herbaty Masala Chai powinniśmy wykorzystać wszystkie przyprawy, możemy także zdecydować się na sporządzenie tej herbaty według zmodyfikowanego przepisu. Warto jednak dodać jak najwięcej przypraw, by uzyskać smak możliwie najbliższy oryginałowi.
Herbatę Masala Chai przygotowujemy na bazie mocnej czarnej herbaty, a do gotowego napoju dodajemy mleko w stosunku 1:3 z wodą.
Korzenna herbata zimowa
Przygotowywanie herbaty korzennej również zaczynamy od parzenia intensywnej, mocnej czarnej herbaty. Korzenna herbata zimowa podawana jest najczęściej na słodko – z dodatkiem cukru, miodu lub konfitur malinowych. Jeśli zależy nam na pikantnym smaku pomijamy te składniki lub ograniczamy ich ilość do minimum. Natomiast pikanterię możemy podkręcić, dodając więcej imbiru.
Do zaparzonej herbaty dodajemy trzy plasterki świeżego imbiru (lub więcej), plasterek pomarańczy, plasterek cytryny, cztery goździki i jedną laskę cynamonu.
Wkraczając w okres jesienno-zimowy, warto zaopatrzyć się także w gotowe herbaty rozgrzewające. Smaczna i zdrowa herbata zimowa o ulubionym smaku umili nam niejeden chłody i pochmurny wieczór.
Tagi: herbata zimowa, herbata rozgrzewająca, herbata z imbirem i cytryną
1 thoughts on “Rozgrzewająca herbata zimowa na przeziębienie i jesienną chandrę”