Kulinaria

Prawdziwy superfood – owoc tarniny. Sprawdź, co potrafi i zaproś go do swojej kuchni

• Zakładki: 44


Termin superfood na dobre zagościł już w naszych książkach kucharskich i na blogach internetowych. Określa się nim składniki, które dzięki obecności w daniu dodają mu naprawdę wielu właściwości odżywczych. Niestety wiele z owoców czy nasion uważanych na superfood jest trudno dostępnych w Polsce i drogich. Zupełnie inaczej jest z owocem tarniny.

Gdzie można go znaleźć i dlaczego warto włączyć do codziennej diety? Na jakich obszarach występuje tarnina? Oto wszystko, co powinnaś wiedzieć, jeśli chcesz cieszyć się smakiem i zdrowotnymi właściwościami owocu tarniny.

Owoc tarniny – obszar występowania

Niewielkie, kuliste owoce tarniny spotkamy w różnych częściach świata. Roślina ta występuje zarówno w całej Europie, jak i na terenie Afryki północnej czy zachodniej Azji. Taka różnorodność sprawia, że owoce tarniny nie należą do wyjątkowo drogich produktów. To z kolei skłania coraz większą liczbę osób do sięgnięcia po właśnie ten składnik.

Owoce tarniny możemy spotkać również w Polsce. Najłatwiej natknąć się na nie w miejscach suchych i silnie nasłonecznionych, na terenach nizinnych. Roślina ta upodobała sobie obszary położone nie wyżej niż 500 m n.p.m., najczęściej zlokalizowane w okolicach pół i lasów.

Jak wygląda i smakuje owoc tarniny?

Owoców tarniny trudno nie zauważyć. Wyglądem przypominają niewielkie, ciemnoniebieskie kuleczki, które doskonale widać już z pewnej odległości. Jeśli przyjrzeć się mu nieco bliżej, owoc tarniny jest nieco podobny do miniaturowych winogron. Jego skórkę pokrywa ciemniejszy nalot o woskowym charakterze. To jednak nie wszystko.

Po rozerwaniu skórki, owoc tarniny ma zielony kolor. Jego smak jest cierpki i naprawdę charakterystyczny. Właśnie dlatego tarnina stanowi doskonałe uzupełnienie wielu dań polskiej kuchni. Co ciekawe, choć oficjalny termin dojrzewania owoców tarniny przypada na wrzesień, utrzymuje się, że najlepiej smakują one zaraz po przymrozkach. Ta cecha czyni owoc tarniny jeszcze bardziej niecodziennym.

Zdrowotne właściwości owocu tarniny

Zalety wynikające z włączenie owoców tarniny do codziennej diety nie zostały odkryte obecnie. Doskonale znali je już starożytni Grecy, którzy chętnie stosowali owoc tarniny na rozmaite dolegliwości. Dziś produkt ten jest wykorzystywany m.in. do leczenia:

  • stanów zapalnych i infekcji bakteryjnych organizmu,
  • biegunki i nasilonych ruchów jelit,
  • nieżytów żołądka u pacjentów w każdym wieku (szczególnie w przypadku najmłodszych i seniorów).
  • Poza tym, właściwości lecznice wykazuje także kwiat tarniny. Jest on szczególnie chętnie stosowany do radzenia sobie z problemami układu moczowego.

Sposoby na włączenie owocu tarniny do codziennej diety

Owoc tarniny nada się na przykład do przygotowania domowych przetworów na jesień i zimę. Z powodzeniem można z niego wykonać także płukankę do ust, dzięki której na dobre zwalczymy nieświeży oddech. Niski indeks glikemiczny owoców tarniny sprawia, że są one polecane osobom żyjącym zgodnie z zasadami diety cukrzycowej.

Planując spożycie owoców tarniny, należy jednak pamiętać, o usunięciu z ich wnętrza pestek. Wszystko przez zawarte w nich glikozydy cyjanogenne. Rozgryzienie nasion lub ich rozłupania mogłoby dojść do poważnego zatrucia organizmu.

Artykuł powstał we współpracy ze sklepem Biały Saibaba.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
49 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *