Kulinaria

Ocet winny jabłkowy. Jak zrobić, do czego wykorzystać, jak przechowywać

• Zakładki: 34


Odwiedzając drogerię, supermarket czy sklep spożywczy możemy się natknąć na wiele nowoczesnych specyfików z różnych dziedzin. Producenci niektórych obiecują pomoc w „zrzuceniu zbędnych kilogramów”. Inne środki mają doczyszczać nawet najbardziej oporne plamy. Możliwości jest naprawdę wiele.

Wystarczy jednak nieco pogrzebać w starych przepisach babci albo skorzystać z pomocy mamy, aby dowiedzieć się, że istnieją naturalne sposoby czyszczenia i pielęgnacji. Aby z nich skorzystać, często wystarczy dostęp do składników spożywczych, jakich jak zioła czy przyprawy. Jedną z substancji o wielu zastosowaniach jest jabłkowy ocet winny. Jak go przygotować w domowych warunkach? Gdzie przechowywać? A przede wszystkim: do czego wykorzystać ocet winny jabłkowy?

Jabłkowy ocet winny – charakterystyka

Ocen jabłkowy to mieszanina jabłek, substancji słodzących i wody, która w naturalny sposób ulega zakwaszeniu. Dzięki zachodzącym w nim procesom chemicznym, ocet jabłkowy nabiera m.in. właściwości zdrowotnych i kosmetycznych.

W skład naturalnego octu jabłkowego wchodzi wiele witamin i mikroelementów, takich jak witaminy B i C, biotyna czy kwas foliowy. Właśnie dlatego uważa się, że jabłkowy ocet winny ma naprawdę szerokie zastosowanie.

Włączając ocet jabłkowy do codziennej diety i pielęgnacji, można liczyć m.in. na:

  • wzmożenie produkcji enzymów trawiennych, co przyspiesza proces odchudzania;
  • obniżenie poziomu cukru i szkodliwego cholesterolu;
  • łatwiejszą i bardziej efektywną dezynfekcję ran dzięki właściwościom antybakteryjnym;
  • wsparcie w leczeniu zapalenia ucha środkowego.

Zastosowanie jabłkowego octu winnego

Jeśli w kuchennej szafce lub na sklepowej półce uda nam się znaleźć butelkę octu jabłkowego, warto wiedzieć, do czego można go wykorzystać. Wśród najczęstszych sposobów wykorzystania tego rodzaju octu jest na przykład przygotowywanie marynat do żywności. Poza tym ocet jabłkowy może też stanowić jeden ze składników domowych syropów na przeziębienie. Dzięki wysokiej dawce witaminy C doskonale nadaje się on do wspierania odporności.

Wszystkie miłośniczki domowej pielęgnacji włosów również powinny poznać dobroczynne właściwości octu jabłkowego. Przygotowując z niego wcierkę lub płukankę, można w widoczny sposób przyspieszyć porost i ogranicza wydzielanie sebum. Ta ostatnia właściwość sprawia, że ocet jabłkowy doskonale nadaje się również do przygotowywania domowego toniku do cery z problemami.

Co ważne, ocet jabłkowy można przyjmować w formie płynnej lub w postaci kapsułek. Wybierając pierwszą możliwość, można na przykład kupić ocet jabłkowy z gruszką, jarzębiną i śliwką. Składniki te dodatkowo wzmocnią działanie układu odpornościowego. Tabletki z octem jabłkowym to z kolei propozycja dla osób obawiających się o skutki uboczne, takie jak ból żołądka.

Jak przygotować winny ocet jabłkowy w domu?

Ciekawym i łatwym do zrealizowania pomysłem jest przygotowanie octu winnego jabłkowego w warunkach domowych. Wystarczy kupić kilogram pochodzących z ekologicznych sadów, niepryskanych owoców. Następnie kroimy je w cząstki i usuwamy gniazda nasienne. Kolejnym krokiem jest zalanie jabłek przegotowaną, chłodną wodą wymieszaną z czterema łyżkami miodu albo cukru. Tak wypełnione naczynie powinno zostać przykryte gazą lub oddychającym materiałem i odstawione na około miesiąc w ciepłe miejsce. O zdatności do spożycia będzie świadczył brak piany na powierzchni. Po tym czasie warto przelać ocet jabłkowy do butelek wykonanych z ciemnego szkła. Zapobiegnie to występowaniu reakcji chemicznych spowodowanych działaniem promieni UV.Artykuł powstał we współpracy ze sklepem Biały SaiBaba.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
22 wyświetlenia
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *