Kulinaria

Mleko kozie w proszku. Magiczny napój o wielu zastosowaniach

• Zakładki: 36


„Jeśli chcesz rosnąć zdrowo, pij mleko” – takie słowa mamy lub babci pamięta z dzieciństwa niemal każdy z nas. Przez wiele lat najczęściej wybieranym rodzajem mleka było to pochodzące prosto od krowy. Z czasem zaczęto jednak korzystać z mleka innych zwierzą, które okazało się równie pożywną alternatywą. Obecnie dużą popularnością cieszy się mleko kozie. Nic w tym dziwnego. Jego zastosowanie jest naprawdę szerokie, a smak niepowtarzalny. Jeśli i Ty chcesz spróbować włączyć mleko pochodzące od kozy do swojej diety, postaw na łatwiejsze rozwiązanie. Wybierz mleko kozie w proszku i sprawdź, dlaczego to świetna decyzja.

Mleko kozie w proszku – zalety

Obecność mleka w diecie dzieci i dorosłych dla większości z nas nie jest niczym zaskakującym. Okazuje się jednak, że warto byłoby zastąpić mleko krowie – kozim. Dlaczego? Mleko kozie zawiera bowiem znacznie więcej witamin z grupy A, których obecność wpływa bezpośrednio na kondycję włosów, skóry i paznokci. Mleko kozie w proszku i produkowane z niego przetwory mają też w składzie bogate białko serwatkowe. W przeciwieństwie do białka kazeinowego, które znajdziemy w mleku krowim, serwatkowe nie uczula i jest lepiej przyswajane przez ludzki układ trawienny.

Kolejną zaletą płynącą ze spożywania mleka koziego w proszku jest znaczna ilość wapnia. Porównując je z innymi popularnymi rodzajami mleka dostępnymi na rynku, okazuje się, że mleko kozie w proszku i tradycyjnej formie zapewni nam zdecydowanie najwięcej wapnia, będącego przecież budulcem układu kostnego.

Jak się okazuje, mleko kozie jest też wyjątkowo dobrze tolerowane przez niemowlęta. Wszystko dzięki składowi zbliżonemu do mleka matki. Właściwości te powodują, że spożycie tego produktu nie wywołuje skazy białkowej.

Do czego wykorzystać mleko kozie w proszku

Mleko kozie w proszku doskonale nada się jako dodatek do różnego rodzaju słodkich i wytrawnych potraw. Producenci pokarmów dla dzieci z powodzeniem dodają je również do tzw. mleka następnego, czyli podawanego bezpośrednio po zakończeniu karmienia piersią lub mlekiem początkowym.

Bez trudu można nim też zastąpić każdy inny rodzaj mleka w kuchni. Mleko kozie w proszku wykorzystamy m.in. podczas przygotowywania słodkich śniadań na bazie płatków. W przeciwieństwie do tradycyjnego mleka krowiego odmiana kozia w proszku jest naprawdę łatwa w transporcie. Wszystko dzięki niewielkiej wadze i praktycznemu opakowaniu, które zmieści się w torbie czy walizce.

Mleko kozie w proszku można też dodać do tradycyjnych potraw wykorzystujących nabiał dowolnego pochodzenia. Poniżej znajdują się propozycje łatwych przepisów wykorzystujących mleko kozie w proszku.

Przykłady dań z kozim mlekiem w proszku

Mimo widocznej odmienności, pod pewnymi względami mleko kozie w proszku wykazuje właściwości identyczne, jak produkt krowi. Właśnie to podobieństwo sprawia, że z mleka koziego w proszku można z powodzeniem wykonać zarówno tradycyjne twarogi, puszyste naleśniki, jak i ciasta czy słodkie drożdżówki.

Wystarczy poprawnie przeliczyć ilość mleka krowiego podanego w przepisie na proporcje opisane na opakowaniu mleka koziego w proszku. Dzięki temu zabiegowi nasza kuchnia ma szansę okazać się jeszcze zdrowsza niż dotychczas.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Biały Saibaba.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
121 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *