Kulinaria

Mąka kokosowa — najciekawsze propozycje wykorzystania!

• Zakładki: 48


Mąka kokosowa znajduje swoje zastosowanie w coraz większej ilości przepisów, a znaleźć możemy ją w wielu sklepach. Jest to produkt uboczny wytwarzania oleju i mleka kokosowego. Cechuje ją lekki aromat i posmak kokosa, ale także liczne właściwości prozdrowotne. Gdzie najlepiej ją wykorzystać?

Właściwości i wykorzystanie mąki kokosowej

Właściwości prozdrowotne mąki kokosowej powinny zainteresować niejedną osobę. Przede wszystkim zawiera ona bardzo dużo błonnika i białka, a przy tym niewiele łatwo przyswajalnych węglowodanów. Z tego względu mąka kokosowa świetnie sprawdzi się w dietach dla diabetyków i osób będących na diecie odchudzającej. Nie zawiera glutenu, więc będzie świetną alternatywą dla tradycyjnych mąk zbożowych. Dodatkowo przyspiesza tempo metabolizmu i reguluje poziom glukozy we krwi.

Gdzie warto wykorzystywać mąkę kokosową? Wbrew pozorom znajduje ona swoje zastosowanie nie tylko w przepisach na łakocie. Dzięki temu, że nie jest słodka, z powodzeniem możemy dodawać ją do dań wytrawnych. Posłuży nam między innymi do przygotowania ciasteczek, naleśników, chleba. Zastąpić nią możemy bułkę tartą czy tradycyjną mąkę w panierce do mięsa i ryb. Nie wahajmy się także dodać ją do zagęszczenia sosu lub zupy. Pamiętajmy jednak, że mąka kokosowa wchłania więcej wody niż inne mąki. Jest dosyć ciężka, więc wypieki z jej dodatkiem nie będą wysokie, ale smak z pewnością nam to zrekompensuje.

Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem internetowym biozdrowy.pl.

Fot. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
60 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *