Mąka kokosowa znajduje swoje zastosowanie w coraz większej ilości przepisów, a znaleźć możemy ją w wielu sklepach. Jest to produkt uboczny wytwarzania oleju i mleka kokosowego. Cechuje ją lekki aromat i posmak kokosa, ale także liczne właściwości prozdrowotne. Gdzie najlepiej ją wykorzystać?
Właściwości i wykorzystanie mąki kokosowej
Właściwości prozdrowotne mąki kokosowej powinny zainteresować niejedną osobę. Przede wszystkim zawiera ona bardzo dużo błonnika i białka, a przy tym niewiele łatwo przyswajalnych węglowodanów. Z tego względu mąka kokosowa świetnie sprawdzi się w dietach dla diabetyków i osób będących na diecie odchudzającej. Nie zawiera glutenu, więc będzie świetną alternatywą dla tradycyjnych mąk zbożowych. Dodatkowo przyspiesza tempo metabolizmu i reguluje poziom glukozy we krwi.
Gdzie warto wykorzystywać mąkę kokosową? Wbrew pozorom znajduje ona swoje zastosowanie nie tylko w przepisach na łakocie. Dzięki temu, że nie jest słodka, z powodzeniem możemy dodawać ją do dań wytrawnych. Posłuży nam między innymi do przygotowania ciasteczek, naleśników, chleba. Zastąpić nią możemy bułkę tartą czy tradycyjną mąkę w panierce do mięsa i ryb. Nie wahajmy się także dodać ją do zagęszczenia sosu lub zupy. Pamiętajmy jednak, że mąka kokosowa wchłania więcej wody niż inne mąki. Jest dosyć ciężka, więc wypieki z jej dodatkiem nie będą wysokie, ale smak z pewnością nam to zrekompensuje.
Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem internetowym biozdrowy.pl.
Fot. Shutterstock