Kulinaria

Kolumbijska kawa ziarnista – najlepsza kawa na świecie!

• Zakładki: 27


Nie od dzisiaj wiadomo, że kolumbijska kawa to jedna z najlepszych kaw ziarnistych. Kolumbia jest trzecim producentem kawy na świecie, zaś drugim jeśli chodzi o arabikę. Wszystko za sprawą korzystnego, kolumbijskiego klimatu, który sprzyja uprawie kawy. Idealne warunki do uprawy, takie jak: średnia temperatura w ciągu roku od 17 do 23 stopni C oraz urodzajne, powulkaniczne gleby, sprawiają, że kolumbijska kawa aspiruje do bycia najlepszym rodzajem kawy ziarnistej.

Historia kawy kolumbijskiej

Kawa przybyła do Kolumbii z Ameryki Środkowej za sprawą zakonu Jezuitów w 1736 roku. Początkowo kawa była uznawana za dobro luksusowe, spożywane tylko przez ludzi z wyższych sfer. Pierwsze plantacje kolumbijskiej kawy pojawiły się w 1835 roku, w rejonach Santander. Dopiero w drugiej połowie XIX wieku nastąpił ogromny rozwój kolumbijskiej kawy, wtedy powstawały także pierwsze plantacje kaw. Tworzone były przez właścicieli ziemskich, którzy dzięki nim zarabiali fortunę, podobnie jak kolumbijski rząd, który pobierał spore cło od upraw. Wielkie pieniądze skończyły się na przełomie XIX i XX wielu. Powodem okazała się tzw. „Wojna Tysiąca Dni”, która kompletnie wyniszczyła gospodarkę Kolumbii. Kolumbijska kawa powróciła do łask dopiero w latach 50 XX wieku, kiedy zainwestowano środki w kampanie reklamowe na rzecz kolumbijskiej kawy, a także została powołana Narodowa Federacja Kawy. Federacja zabiega o stałe podnoszenie jakości kawy, ponadto zapewniała pomoc rolnikom oraz dbała o pozytywny wizerunek kolumbijskiej kawy na świecie. Najbardziej znaną akcją marketingową NFK było wypromowanie fikcyjnej postaci Juana Valdeza, czyli pana z wąsem i osiołkiem przy boku, który miał przewieszony przez grzbiet worek kolumbijskiej kawy. Valdez reklamuje kolumbijską kawę od ponad 50 lat.

Rodzaje kolumbijskiej kawy

Kawa kolumbijska wyróżnia się swoją jedwabistą konsystencją. Dominują nuty orzechowo -czekoladowe, przy niskiej kwaskowatości. Spośród kolumbijskich kaw można wyróżnić kilka rodzajów. Columbia Supremo, to duże ziarna, dające dojrzałą i mocną kawę z łagodną kwaskowatością i lekkim akcentem orzechowym. Columbia ExtraColumbia Excelso to łagodne, delikatne kawy, uważane za najlepsze odmiany kolumbijskiej kawy, uprawiane na wysokości 1200 metrów npm.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
53 wyświetlenia
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *