Kulinaria

Jak wybrać najlepszą kawę smakową?

• Zakładki: 47


Jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez kawy,  na pewno wiesz, że poszczególne gatunki różnią się aromatem. Kawa smakowa może być wzbogacona naturalnymi olejkami z przypraw, orzechami lub ziołami, po prażeniu ziaren. Zastanawiasz się, na co warto zwrócić uwagę podczas zakupów? Skorzystaj z naszych podpowiedzi!

Jak wybrać kawę ziarnistą?

Obecnie największą popularnością cieszą się dwa gatunki kawy: Arabica i Robusta. Pierwszy gatunek rośnie na dużych wysokościach, zachwyca lekko kwaśnym, łagodnym smakiem. Z kolei robustę uprawia się na niższych wysokościach, przede wszystkim w zachodniej i środkowej Afryce, a także w południowo-wschodniej Azji i niektórych regionach Brazylii. Wspomniana kawa ma intensywny, gorzki smak. 

Zastanów się, ile kofeiny ma zawierać kawa smakowa. Warto przypomnieć, że ciemne ziarna zawierają mniej kofeiny niż jasne lub średnio palone ziarenka. Kupując kawę smakową, zawsze sprawdzaj datę palenia. Zmielone ziarna trzymaj w szczelnym pojemniku, dzięki czemu masz pewność, że nie stracą swoich właściwości.

Jeśli lubisz łagodną kawą smakową z niską kwasowością, poszukaj suchych, jasnych ziaren. Specjaliści prażą je krócej, dlatego zazwyczaj nie mają gorzkiego posmaku. Z kolei błyszczące, ciemne ziarna nadają kawie odważny, gorzki smak.

Skąd pochodzi Twoja kawa smakowa?

Kiedy kupujesz kawę, pamiętaj, że jej smak w dużej mierze uzależniony jest od miejsca uprawy. Gatunki pochodzące z Ameryki Środkowej,  w tym Nikaragui, Gwatemali i Kostaryki, skierowane są do tradycjonalistów. Zazwyczaj mają czekoladowy lub orzechowy posmak. Przykuwają uwagę łagodną słodyczą, niższą kwasowością i nutami toffi.

Dużą popularnością cieszą się też kawy z Ameryki Środkowej, przede wszystkim z Kolumbii, Brazylii i Ekwadoru. W proponowanych gatunkach wyczuwalne są czekoladowe lub owocowe nuty. Brazylijskie kawy są bardziej zróżnicowane, ponieważ uprawiane są na różnych wysokościach.

Na koniec warto wspomnieć o kawach afrykańskich, głównie z Burundi, Kenii Etiopii. Jeśli szukasz owocowej lub kwiatowej kawy z jagodami i cytrusowymi nutkami, na pewno przypadną Ci do gustu.  Zazwyczaj mają wyższą kwasowość, co skutkuje orzeźwiającą i lżejszą mieszanką. Jeśli lubisz espresso z ziemistym lub dymnym posmakiem, wypróbuj indonezyjską kawę. Oczywiście, są to uogólnienia, ale pomogą Ci wybrać ulubiony gatunek.

Ekskluzywne kawy smakowe

Jeśli chcesz spróbować czegoś innego, skosztuj kawy smakowej. Pobudza zmysły i pozostawia niezapomniane wrażenia. Występuje w formie mielonej, rozpuszczalnej i ziarnistej, dlatego na pewno znajdziesz coś dla siebie. Jeśli chcesz wydobyć z niej głębię smaków i aromatów, pij świeżo zmieloną kawę.

Niesłabnącą popularnością cieszą się kawy smakowe inspirowane alkoholem, takie jak rum lub amaretto. A może chcesz osłodzić sobie dzień? W takim razie sięgnij po czekoladową lub karmelową kawę. Koneserom intrygujących smaków polecamy kokos, banan, wanilię, cynamon lub orzech laskowy.

Artykuł powstał przy współpracy z firmą Cafeina.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
71 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *