Kulinaria

Dlaczego warto stosować gliniany dzbanek na wodę? Zdrowa Sowa radzi.

• Zakładki: 31 • Komentarz: 1


W zgiełku codzienności bardzo łatwo zapomnieć o odpowiednim dbaniu o swoje zdrowie. Najbardziej podstawowym elementem troski o zdrowie jest prawidłowe nawadnianie się. Odpowiednie poziom wody w organizmie pozytywnie wpływa na wszelkie procesy zachodzące w naszym ciele, pracę serca, ciśnienie, przemianę materii, pracę mięśni, a także sprawia, że nasza skóra jest nawilżona i jędrna. Warto jednak zauważyć, że istotne jest nie tylko samo picie wody, ale także to jaką wodę pijemy i w jakim naczyniu ją przechowujemy. Najpopularniejszymi naczyniami są dzbanki plastikowe, często wyposażone w filtry, jednak kontakt wody ze sztucznym tworzywem może mieć na nią negatywny wpływ. Innym wyborem są dzbanki szklane – jednak przechowywanie w nich wody nie przynosi żadnych korzyści (ale także nie szkodzi). Jakie rozwiązanie wybrać w takim razie? Jednym  ostatnich odkryć w branży związanej ze zdrowym żywieniem, są gliniane dzbany na wodę.

Gliniane dzbany na wodę – powrót tradycji

Nasi przodkowie w dużej mierze korzystali z naczyń wykonanych z gliny. Były stosunkowo łatwo dostępne, jednak na ich korzyść przemawiały także właściwości prozdrowotne. Glina to materiał od wieków znany ze swoich właściwości – zawiera wiele mikro i makroelementów, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Co najważniejsze glina ma także działanie antyseptyczne i przeciwzapalne, o czym wiedziano już w czasach starożytnych. Gliniane dzbany na wodę działają jak filtr, oczyszczając wodę ze szkodliwych substancji, neutralizują metale ciężkie, a także wzbogacając wodę o minerały (m.in. fosfor, wapń, żelazo). Przechowywanie wody w glinianym dzbanie doskonale sprawdza się latem. Wówczas woda z takiego naczynie jest bardzo przyjemnie chłodna i pyszna w smaku. 

comments icon1 komentarz
1 komentarze
301 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *