Nie będzie kłamstwem, jeśli powiem, że zdecydowana większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez kawy. Coraz częściej pijemy ją nie tylko ze względu na podniesienie naszej energii, ale przede wszystkim na smak i aromat świeżo palonych ziaren.
Picie dobrej jakościowo kawy weszło nam w krew!
Dzięki temu coraz częściej sięgamy po kawy z lokalnych palarni kawy, takich jak Manufaktura Kawy, która w swojej ofercie posiada najlepsze świeżo palona ziarna. Dzięki przejrzystej ofercie możesz wybrać smaki i aromaty, które najbardziej lubisz. Gorzka czekolada, karmel czy orzech, to tylko niektóre przykłady. Dzięki nim możesz także rozwinąć kulinarne skrzydła i przygotować szybkie kawowe desery. Ważne jest, aby wybierać w tym celu najlepszą kawę, ponieważ jej smak będzie miał zasadniczy wpływ na walory smakowe Twoich deserów. Poznaj trzy najlepsze przepisy i zaskocz rodzinę i znajomych!
Deser kawowy z czekoladą w pucharku
dla 4 osób (4 sztuki)
- 3 szklanki mleka
- 100 ml espresso
- 2 łyżki żelatyna
- 4 łyżeczki cukru trzcinowego
- tabliczka ulubionej czekolady
Sposób przygotowania
Tabliczkę czekolady należy utrzeć na grubych oczkach i podzielić uzyskane wiórki na dwie części. Połowę czekoladowych wiórków wsyp na dno szklanych pucharków, natomiast reszta czekolady przyda Ci się na udekorowania gotowego deseru. Następnie rozpuść żelatynę w 3 łyżkach mleka. Resztę mleka zagotuj z kawą i przygotowaną wcześniej żelatyną, doprowadzając do całkowitego rozpuszczenia. Jak masa już wystygnie, przelej ją do pucharków. Desery przed podaniem należy schłodzić i posypać czekoladą.
Ciasteczka kawowe
dla 6 osób – (70 sztuk)
|
|
Sposób przygotowania
Utrzyj masło na jednolity krem, dodając następnie cukier biały i wanilinowy, sól, kawę, kakao oraz jajka. Całość trzyj do całkowitego wymieszania składników. Następnie posiekaj czekoladę oraz migdały i dodaj do masy. Ostatnim krokiem jest dodanie mąki oraz proszku do pieczenia. Z gotowej, jednolitej masy uformuj małe kulki i rozłóż na blaszce do pieczenia. Ciastka kawowe należy piec przez 8-10 min, w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
Ciesz się smakiem kawy na różne sposoby
Powyższe pomysły pozwolą Ci cieszyć się smakiem kawy w zupełnie nowy sposób. Dodatkowym atutem powyższych deserów jest to, że ich przygotowanie nie jest czasochłonne, a większość składników znajdziesz w swojej kuchni. Dzięki czemu zdążysz zaskoczyć swoich gości, którzy dopiero co zapowiedzieli swoją wizytę. A czy Wy macie swoje ulubione desery kawowe?