Kulinaria

Desery kawowe – poznaj szybkie i sprawdzone przepisy

• Zakładki: 28


Nie będzie kłamstwem, jeśli powiem, że zdecydowana większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez kawy. Coraz częściej pijemy ją nie tylko ze względu na podniesienie naszej energii, ale przede wszystkim na smak i aromat świeżo palonych ziaren.

Picie dobrej jakościowo kawy weszło nam w krew!

Dzięki temu coraz częściej sięgamy po kawy z lokalnych palarni kawy, takich jak Manufaktura Kawy, która w swojej ofercie posiada najlepsze świeżo palona ziarna. Dzięki przejrzystej ofercie możesz wybrać smaki i aromaty, które najbardziej lubisz. Gorzka czekolada, karmel czy orzech, to tylko niektóre przykłady. Dzięki nim możesz także rozwinąć kulinarne skrzydła i przygotować szybkie kawowe desery. Ważne jest, aby wybierać w tym celu najlepszą kawę, ponieważ jej smak będzie miał zasadniczy wpływ na walory smakowe Twoich deserów. Poznaj trzy najlepsze przepisy i zaskocz rodzinę i znajomych!

Deser kawowy z czekoladą w pucharku

dla 4 osób (4 sztuki)

  • 3 szklanki mleka
  • 100 ml espresso
  • 2 łyżki żelatyna
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego
  • tabliczka ulubionej czekolady

Sposób przygotowania

Tabliczkę czekolady należy utrzeć na grubych oczkach i podzielić uzyskane wiórki na dwie części. Połowę czekoladowych wiórków wsyp na dno szklanych pucharków, natomiast reszta czekolady przyda Ci się na udekorowania gotowego deseru. Następnie rozpuść żelatynę w 3 łyżkach mleka. Resztę mleka zagotuj z kawą i przygotowaną wcześniej żelatyną, doprowadzając do całkowitego rozpuszczenia. Jak masa już wystygnie, przelej ją do pucharków. Desery przed podaniem należy schłodzić i posypać czekoladą.

Ciasteczka kawowe

dla 6 osób –  (70 sztuk)

  • 100 g płatków migdałów
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 300 g mąki
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki świeżo mielonej kawy ziarnistej
  • 2 jajka
  • 2 szczypty soli
  • 2 łyżki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania

Utrzyj masło na jednolity krem, dodając następnie cukier biały i wanilinowy, sól, kawę, kakao oraz jajka. Całość trzyj do całkowitego wymieszania składników. Następnie posiekaj czekoladę oraz migdały i dodaj do masy. Ostatnim krokiem jest dodanie mąki oraz proszku do pieczenia. Z gotowej, jednolitej masy uformuj małe kulki i rozłóż na blaszce do pieczenia. Ciastka kawowe należy piec przez 8-10 min, w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

Ciesz się smakiem kawy na różne sposoby

Powyższe pomysły pozwolą Ci cieszyć się smakiem kawy w zupełnie nowy sposób. Dodatkowym atutem powyższych deserów jest to, że ich przygotowanie nie jest czasochłonne, a większość składników znajdziesz w swojej kuchni. Dzięki czemu zdążysz zaskoczyć swoich gości, którzy dopiero co zapowiedzieli swoją wizytę. A czy Wy macie swoje ulubione desery kawowe?

 

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
128 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *