Zdrowie

Czyr brzozowy – czym jest i dlaczego warto go stosować?

• Zakładki: 27


Obecność ludowych wierzeń i naturalnych składników we współczesnej kuchni to jeden z najciekawszych trendów kulinarnych. Najwięksi znawcy gotowania z powodzeniem łączą najnowocześniejsze techniki z tradycyjnymi, znanymi od wieków przyprawami i składnikami. Już niewielka ilość któregoś z nich może nadać potrawie wyjątkowy smak i aromat. Jednym z dodatków, które bez wątpienia warto znać, jest czyr brzozowy. Czym jest i dlaczego warto bliżej go poznać?

Czyr brzozowy – co to takiego?

Pod nazwą „czyr brzozowy” kryje się gatunek grzyba pasożytniczego. Czyr znany jest również pod nazwą: włóknouszek ukośny i huba brzozowa. Zwłaszcza ta druga nazwa nakierowuje nas na miejsce zasiedlane przez pasożyt, którym są pnie brzóz. Jak każdy pasożyt, wysysając soki z drzewa, czyr brzozowy po pewnym czasie doprowadza do obumarcia rośliny, na której się osiedlił. Warto zdawać sobie sprawę z tego, że liczne właściwości posiada jedynie czyr zebrany bezpośrednio z pni żywych drzew.

Jakie właściwości posiada czyr brzozowy?

Czyr brzozowy jest składnikiem o wyjątkowo szerokim zastosowaniu. Zawarte w nim substancje działają m.in.:

  • przeciwzapalnie,
  • przeciwbakteryjnie,
  • są także źródłem związków wspomagających funkcjonowanie układu odpornościowy.

Czyr brzozowy znajduje również zastosowanie w naturalnych metodach leczenia białaczki oraz podczas kuracji zwalczającej różnorodne nowotwory. Warto stosować go również w przypadku problemów z funkcjonowaniem układu pokarmowego, ponieważ zawarte w czyże brzozowym substancje regulują funkcjonowanie układu przemiany materii.

Szukając zastosowania czyr brzozowego, warto również zwrócić uwagę na jego pozytywny wpływ na poszczególne organy wewnętrzne. Bogactwo mikroelementów, które znajdziemy w hubie brzozowej, przyczynia się do polepszenia funkcjonowania m.in. śledziony, nerek, dróg rodnych oraz pęcherza moczowego. Właśnie dlatego czyr brzozowy jest wyjątkowo chętnie i często wykorzystywany zarówno przez mężczyzn, jak i kobiety w różnym wieku.

Ciekawe zastosowanie czyru brzozowego

Najlepiej znaną metodą przygotowania czyru brzozowego do spożycia jest sporządzenie z niego naparu. Zmielone fragmenty należy zalać wodą i, po doprowadzeniu do wrzenia, gotować przez około 10 minut. Następnie gotowy napar warto odstawić na pół godziny, ale nabrał mocy i właściwości prozdrowotnych. Gotowy napój zaleca się spożywać trzykrotnie w ciągu dnia, po posiłku.

Istnieje również receptura mówiąca o przygotowaniu naparu z dwóch łyżeczek czyru brzozowego oraz 125 ml wody i pozostawieniu go na noc do zaparzenia. Po ponownym, porannym zaparzeniu, zaleca się spożycie trzech dawek naparu dziennie, przy czym każda dawka powinna wynosić jedną łyżeczkę.

Artykuł powstał we współpracy ze sklepem Biały SaiBaba.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
17 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *