Kulinaria

Czy czekolada jest zdrowa? Poznaj ekologiczne słodkości marki Zdrowa Sowa.

• Zakładki: 29


Czujesz wyrzuty sumienia za każdym razem, gdy sięgniesz po coś słodkiego? Z jednej strony słodycze poprawiają nam nastrój, sprawiają, że czujemy się lepiej. Jednak osoby będące na diecie i dbające o to, co jedzą, często zastanawiają się, czy sięganie po takie nadprogramowe kalorie nie wpłynie negatywnie na ich sylwetkę. Wiele zależy od produktu, jaki wybierzemy. Ze słodyczy najczęściej wybieramy czekoladę – warto wiedzieć, że odpowiedni gatunek czekolady może pozytywny pływ na zdrowie. Poznaj właściwości czekolady i dowiedz się, jak wybrać najlepszą.

Prozdrowotne właściwości gorzkiej czekolady 

Przez wiele lat pod adresem czekolady kierowano liczne oskarżenia – że jest kaloryczna, odpowiedzialna za próchnicę, cukrzycę i przyczynia się do nadwagi. Tymczasem prawdziwa czekolada ma więcej właściwości prozdrowotnych niż szkodliwych. Na szczęście coraz więcej osób docenia zalety kakao, czyli głównego składnika czekolady, które wykorzystywane jest nie tylko w branży spożywczej, ale także w zabiegach SPA. 

Prawdziwa, gorzka czekolada powinna zawierać wysoką zawartość kakao z najlepszych źródeł – taką wyjątkową czekoladę możemy spokojnie zaliczyć do zdrowej żywności! Zdrowa czekolada nie powinna zawierać konserwantów, emulgatorów i innych dodatków technologicznych. Gorzka czekolada jest bogata z minerały i witaminy – to doskonałe i bogate źródło magnez, niezwykle ważnego dla prawidłowego działania układu nerwowego! Miazga kakaowa zawiera także antyoksydanty, niacynę i kwasy omega, które pozytywnie wpływają na zdrowie. 

Foto: Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
100 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *