Zdrowie

Wzbogać swoją herbatę dodatkowym smakiem i aromatem. Wybierz goździk w pomarańczy lub inne połączenie

• Zakładki: 30


Czy wiesz, że picie herbaty może stać się prawdziwym rytuałem? Kubek gorącego naparu pomaga się odprężyć, a napój z dodatkiem lodu jest idealną propozycją na upalne lato. Jeśli chcesz, aby Twoja herbata zyskała dodatkowy smak, dodaj do niej ulubione owoce albo skorzystaj z gotowych mieszanek. Za każdym razem zyskasz nowy wymiar smaku, który z pewnością docenisz.

Mięta z cytryną – idealne na skwar z nieba

Oto połączenie, które powinien poznać każdy, kto szuka sposobu na ochłodę w upalny dzień. Duża szklanka wypełniona herbatą z dodatkiem cytryny i lodu nie tylko przynosi odrobinę chłodu, ale także smakuje naprawdę doskonale. Bazę takiego napoju może stanowić zarówno tradycyjna, czarna herbata, jak i jej zielona odmiana. Jeśli szukasz pomysłu na to, jak uzyskać więcej smaku, koniecznie dodaj do herbaty nieco miodu albo brązowego cukru. Jeśli zrobisz to przed ochłodzeniem naparu, przyprawy szybciej się rozpuszczą.

Goździk w pomarańczy – przepis na błogi wieczór

Wracasz do domu po dniu wypełnionym obowiązkami, a tuż przed drzwiami spotyka cię letnia burza. Aby się rozgrzać, najlepiej zaparzyć sobie kubek gorącej herbaty. Postaw na aromatyczną mieszankę różnych gatunków liści i dodaj do nich trochę korzennych przypraw. Połączenie kardamonu i cynamonu najbardziej kojarzy się z okresem Bożego Narodzenia, jednak świetnie smakuje również letnimi wieczorami. Zupełnie tak samo, jak goździk w pomarańczy. Głęboki aromat i intensywny smak pomagają się zrelaksować i koją nerwy zszargane po wielu godzinach intensywnej pracy. Jeśli zależy Ci na czasie, zdecyduj się na gotową mieszankę pod nazwą „Goździk w pomarańczy”. Możesz też samodzielnie wykonać taki napar z dodatkiem przypraw i owoców.

Wybierając herbatę, która ma nas rozgrzać, warto unikać zielonych odmian. Mają one bowiem działanie wychładzające i właśnie dlatego są tak chętnie wykorzystywane do przygotowywania letnich napojów.

Ananas – aromat rajskiej wyspy

Kto powiedział, że do herbaty nie można dodać egzotycznych gatunków owoców? W połączeniu z czarną herbatą świetnie sprawdzi się na przykład ananas. Pamiętaj jednak, aby dodawać go dopiero po zaparzeniu naparu. W przeciwnym razie może dojść do zatrzymania tego procesu, przez co napój będzie niesmaczny. Połączenie ananasa z czarną herbatą to prosta droga do przygotowania napoju wspomagającego odchudzanie. Spożywanie tego owocu przyspiesza bowiem przemianę materii, a dzięki temu wspomaga proces gubienia zbędnej wagi. Jeśli chcesz, dodaj do czarnej herbaty z ananasem jeszcze kilka liści świeżej bazylii. Niecodzienny smak gwarantowany. Możesz też oczywiście wybrać gotowe mieszanki liści z kawałkami kandyzowanego ananasa.

Gruszka z rozmarynem – na jesień w sam raz

Wysoko w zestawieniu najciekawszych herbat z dodatkami znajduje się także mieszanka liści herbacianych i gałązek rozmarynu. Jeśli dodasz do niej kilka kawałków gruszki, dodatkowo zyskasz przyjemny, słodkawy posmak gotowego napoju. Herbata z gruszką i rozmarynem doskonale smakuje zarówno na gorąco, jak i w wersji schłodzonej. W zależności od pory roku, wypij napar od razu albo przechowuj go przed kilka godzin w lodówce, a potem uzupełnij kostkami lodu.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Cafe Ina.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
46 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *