Dom

Moc ukryta w glinie — naczynia gliniane na wodę

• Zakładki: 76


Coraz więcej osób decyduje się porzucić plastik, metal i szkło oraz wykonane z nich opakowania. O ile stal nierdzewna i szkło nie mają złego wpływu na nasze zdrowie, plastik jest powszechnie uważany za szkodliwy. Popularność zdobywają natomiast naczynia z gliny, które były wykorzystywane od wieków do przechowywania nie tylko wody, ale i żywności. Czym się charakteryzują i dlaczego warto wybrać naczynia gliniane?

Historia glinianych naczyń

Ceramika, czyli naczynia wyrabiane z gliny były podstawowym wyposażeniem każdego domu, a w szczególności kuchni od niepamiętnych czasów. Gotowano, pieczono i fermentowano w glinianych garnkach, pito z glinianych dzbanków, a także jedzono z glinianych misek. Już w czasach starożytnych ludzkość miała świadomość szczególnych właściwości gliny i potrafiła je wykorzystać. Mimo zastąpienia gliny innymi tworzywami, w wielu zakątkach świata do dziś ręcznie wyrabia się naczynia. Mówi się, że naczynia gliniane łączą w sobie elementy ziemi, powietrza, ognia i wody. Dzięki temu zachowują równowagę między żywiołami, a nam zapewniają harmonię i zdrowie.

Terapeutyczne właściwości gliny

Nikogo nie powinien dziwić wzrost popularności naczyń wyrabianych z gliny, skoro naukowo potwierdzono ich terapeutyczne właściwości. Przede wszystkim glina doskonale filtruje wodę, pozbywając się z niej wszelkich zanieczyszczeń oraz zarazków. Woda pita z glinianego dzbanka wyrównuje pH w organizmie i łagodzi wszelkiego rodzaju dolegliwości żołądkowe. Ciekawą właściwością wyrabianych ręcznie naczyń jest delikatne i naturalne chłodzenie znajdującej się w nich wody. Wiele osób twierdzi, że woda z glinianego dzbanka jest znacznie smaczniejsza i lepiej nawadnia organizm. Warto dodać, że gotowanie w naczyniach z gliny pozwala zatrzymać wszystkie cenne składniki odżywcze. Dania nie tracą smaku i dłużej pozostają świeże.

Jak wybrać naczynia z gliny?

Wbrew pozorom wybór naczyń z gliny nie jest prosty. Należy pamiętać, żeby naczynia na wodę nie były pokryte farbą, lakierem ani żadnego rodzaju emalią. Warto unikać też wypalanych dzbanków z uwagi na ich gorsze właściwości. Trzeba pamiętać o regularnym myciu dzbanków bez użycia środków chemicznych. Zamiast tego wystarczy soda i ocet. Po każdym czyszczeniu trzeba je dokładnie wysuszyć, a raz na jakiś czas można to robić na słońcu. 

Nie da się zaprzeczyć wszystkim korzystnym dla zdrowia właściwościom glinianych naczyń. Warto zaopatrzyć się w nie, a w zamian za to pozbyć się z domu plastikowych i szkodliwych odpowiedników.

Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem internetowym Białego Saibaby.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
270 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.