Różne

Gatunek, sposób parzenia czy mielenia ziaren – od czego zależy smak kawy?

• Zakładki: 19


Kawa to jeden z ulubionych napojów Polaków. Nic dziwnego – orzeźwiający, pobudzający dodaje nam energii, a pyszny smak sprawia, że picie kawy to prawdziwa przyjemność. Kawosze od lat szukają sposobu na uzyskanie najlepszego w smaku napoju i zastanawiają się, od czego tak właściwie zależy smak kawy. Dowiedz się, co wpływa na kwaskowość, goryczkę i intensywny aromat kawy i opracuj recepturę na najlepszą kawę!

Gatunek ziaren a smak kawy

Na świecie znane i dostępne są trzy gatunki kawy, z czego jedna, najmniej popularna liberika, ma jedynie 1% udziału w rynku. Najbardziej popularna i ceniona arabika stanowi 75% wszystkich ziaren, które są sprzedawane, kupowane i parzone na całym świecie. Swoją sławę zawdzięcza wspaniałemu aromatowi i najmniejszej kwaskowatości. Arabika jest delikatna w smaku, smakuje idealnie zaparzona w każdy sposób, a jej aromat zachwyca wszystkich miłośników kawy. Niestety ten gatunek kawy jest dość trudny w uprawie. Arabikę uprawia się na wysokości od 800 do nawet 2000 metrów nad poziomem morza. Gatunek ten potrzebuje odpowiedniej (nie za dużej i nie za małej) ilości opadów oraz cienia. Zbiór arabiki utrudnia fakt, że gatunek jest podatny na różnego rodzaje choroby.

Robustę przed chorobami chroni większa zawartość kofeiny, która jest naturalnym pestycydem. Ten gatunek kawy nie wymaga również tak specyficznych warunków uprawy. Robusta rośnie na wysokości od 200 do 900 metrów nad poziomem morza. Duża ilość kofeiny sprawia, że kawa ta jest intensywniejsza w smaku, jednak jej aromat jest mniej wyrazisty niż aromat arabiki. Dodatkowo robusta bywa dość kwaśna, dlatego jej udział w rynku wynosi około 24%.

Wśród trzech gatunków kawy znajdziemy wiele różnych smaków, które zależą od jakości ziaren, sposobu ich palenia, przechowywania i innych czynników. Jeśli zależy nam na dobrej kawie, zawsze powinniśmy kupować kawę w ziarnach i mielić ją tuż przed zaparzeniem. Najlepszą kawę uzyskamy, wykorzystując do jej zaparzenia ziarna kawy speciality. W kupnej kawie mielonej znajdują się słabszej jakości ziarna, a czasami także dodatki w postaci cykorii.

Mocne espresso czy delikatna latte macchiato?

Oczywiście smak kawy zależy również od sposobu jej parzenia. Te same ziarna dadzą napój o innym smaku, jeśli zaparzymy intensywne espresso, delikatne latte macchiato z mlekiem czy mocca, którą parzymy z dodatkiem rozpuszczonej w mleku czekolady. Duże znaczenie ma także urządzenie lub naczynie, w którym kawę parzymy. Kawa z ekspresu przelewowego, kawa z ekspresu ciśnieniowego, kawa z włoskiej kawiarki czy kawa z chemexu smakują inaczej, nawet jeśli do jej zaparzenia użyjemy tej samej ilości ziaren i wody.

Od czego jeszcze zależy smak kawy?

Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że smak kawy w dużym stopniu zależy od młynka, w którym zmielimy ziarna. Bariści podkreślają, że lepiej zainwestować w dobry młynek do kawy niż w drogi ekspres. A czym kierować się przy zakupie młynka? Oczywiście pod uwagę powinniśmy brać tylko młynki żarnowe, najlepiej te elektryczne ze stalowymi żarnami, które najrówniej i najdokładniej mielą ziarna. Młynki ostrzowe miażdżą i ścierają ziarna, przez co kawa zyskuje gorzki smak. Dlatego nawet najtańszy młynek żarnowy z ceramicznymi żarnami będzie lepszym wyborem niż młynek z ostrzami.

Chcąc przyrządzić najlepszą kawę, warto podpatrzeć mistrzów – jak oni mielą ziarna, jak dokładnie parzą poszczególne rodzaje kaw i czym się kierują przy wyborze ziaren. Już wiesz, od czego zależy smak kawy, nadszedł czas na prawdziwą rewolucję w Twojej kuchni!

Artykuł powstał przy współpracy z firmą Wszystko Do Kawy.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
8 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.