Zaczynasz dzień od wypicia pysznej kawy, ale czasem nachodzą Cię wątpliwości, czy na pewno jest to dobre dla zdrowia? Nic dziwnego – choć kawa popularna jest od wieków, to wciąż narastają wokół niej liczne mity. Wiele osób obwinia ją o niedobory magnezu, właściwości uzależniające, a także niekorzystny wpływ na szkliwo zębów. Tymczasem świeżo palona kawa ma znacznie więcej korzystnego wpływu na zdrowie niż można by się spodziewać. Poznaj 5 zalet picia kawy, które z pewnością Cię zaskoczą.
Kawa pomaga pozbyć się tkanki tłuszczowej
Czy wiesz, że kofeina, która zawarta jest w kawie w znaczący sposób poprawia przemianę materii (nawet o 20%), a do tego pomaga w szybszym spalaniu tłuszczu? Jest to jedna z niewielu naturalnych substancji, która realnie wspomaga spalanie tłuszczu. Oczywiście kawa powinna być przygotowana bez cukru, syropów czy śmietanki. Z pozostałych po parzeniu fusów kawowych możesz przygotować fantastyczny peeling!
Kawa zmniejsza zmęczenie i ból mięśni
Osobom trenującym sporty zaleca się picie filiżanki kawy przed treningiem. To sprawia, że podczas ćwiczeń mniej się męczymy i możemy być jeszcze efektywniejsi. Pijąc regularnie kawę zauważysz z czasem, że zakwasy po treningu są znacznie mniejsze. Wszystko dzięki antyoksydantom, które wspierają regenerację mięśni.
Kawa jest doskonałym źródłem antyoksydantów
Skoro już wspomnieliśmy o antyoksydantach – potrzebujemy ich w swojej diecie, a kawa jest jednym z jego najlepszych źródeł. Przeciwutleniacze pozwalają nam zniwelować stany zapalne, zminimalizować ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, przyspieszyć regenerację mięśni, a także opóźnić procesy starzenia.
Kawa zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy
Cukrzyca jest jedną z chorób cywilizacyjnych, na którą cierpi coraz więcej osób. Pijąc kawę – oczywiście niesłodzoną, bez słodkich syropów czy bitej śmietany – możemy skutecznie obniżyć ryzyko zachorowania na tę chorobę. Badania wskazują, że kawosze mają 50% więcej szans na uniknięcie zachorowania na cukrzycę typu 2.
Kawa obniża ryzyko zachorowania na Alzheimera
Wieloletnie picie kawy pozwoli Ci uchronić się przed zachorowaniem na Alzheimera. Badacze dowiedli, że wypijanie kilku filiżanek dziennie – szczególnie przez osoby po 65 roku życia – może zapobiec problemom z pamięcią. Dzieje się tak, ponieważ kawa zapobiega tworzeniu się amyloidu. Wystąpienie choroby można opóźnić nawet o kilka lat!
Artykuł powstał przy współpracy z firmą Cafe Ina.