Kulinaria

Pyszne i zdrowe nalewki – właściwości i receptury

• Zakładki: 27


Nalewki to alkohol, który urzeka nas swoimi walorami smakowymi. Zimą po powrocie do domu pijemy nalewkę na rozgrzanie, a gdy łapie nas przeziębienie, sięgamy po nią, by choroba się nie rozwinęła. Czy nalewki faktycznie mają działanie prozdrowotne? Jak zrobić nalewkę z owoców i propolisu?

Owocowa nalewka – właściwości nalewek

Na początku ustalmy czy spirytus, na bazie którego robimy nalewki, rzeczywiście ma wpływ na prozdrowotne działanie tego alkoholu. W procesie fermentacji zachodzi do ekstrahowania, podczas którego alkohol wyodrębnia z owoców, ziół i innych roślin ich dobroczynne składniki, między innymi witaminy i minerały. Następnie spirytus konserwuje składniki odżywcze, znacznie przedłużając ich trwałość. Aby z owoców (i warzyw) czerpać to, co najlepsze, muszą one być świeże, a dzięki ekstrahowaniu nalewki i wina nawet po długim czasie są zdrowe. Kolejnym atutem spożywania niewielkich ilości nalewek i win jest fakt, że alkohol rozszerza naczynia krwionośne, co ułatwia organizmowi wchłonięcie cennych substancji.

Nalewka z aronii – jak zrobić?

Jak zrobić nalewkę z ulubionych owoców? Istnieją różne przepisy na domowe nalewki. Różnią się one w zależności od rodzinnych tradycji, ale także w zależności od owoców, jakie wykorzystujemy do ich zrobienia. Jedną z najlepszych jest nalewka aroniowa. Pół kilograma dojrzałych aronii przebierz, oddzielając owoce od listków. Na nalewkę wybierz zdrowe, nieuszkodzone owoce. Następnie je dokładnie i delikatnie umyj i odsącz na sicie. Gdy przeschną, wsyp je do szklanego słoja, zasyp 300 gramami cukru i zalej pół litrem 50% spirytusu. Dla podkreślenia smaku możesz dodać 10 liści wiśni. Całość szczelnie zamknij i postaw w ciepłym miejscu i zaciemnionym miejscu na 3 tygodnie. Dwa razy w tygodniu potrząśnij butlą, by cukier równomiernie się rozpuszczał. Po trzech tygodniach przecedź nalewkę i rozlej do mniejszych butelek. Odstaw je do szafki na co najmniej sześć miesięcy.

Nalewka z propolisu

Propolis to jeden z produktów pszczelich i chyba najmniej z nich doceniany. Jakie właściwości ma propolis? Przede wszystkim przeciwzapalne. Doskonale sprawdza się w leczeniu w gojeniu ran, leczeniu zapalenia dziąseł, a także migren czy chorób nerek. Propolis ma specyficzny smak, natomiast nalewka z propolisu jest bardzo smacznym alkoholem.

Robienie nalewki zacznij od włożenia do słoja 30 gramów propolisu. Zalej go 200 ml spirytusu rektyfikowanego 95% i 85 ml wody i szczelnie zakręć słój. Odstaw go na 3 tygodnie w ciepłe, ale ciemne miejsce. Codziennie potrząsaj słojem, by wszystkie składniki się ze sobą mieszały. Po 3 tygodniach zawartość słoja przefiltruj przez gazy i przelej do butelek. Po pół roku nalewka z propolisu będzie gotowa do skosztowania.

Nalewki można robić także z orzechów i ziół. Każda z nich ma nieco inne właściwości oraz wspólne – poprawiają trawienie, krążenie, wzmacniają układ odpornościowy i rozgrzewają. Zachęcamy do robienia własnych nalewek, które są najsmaczniejsze i najzdrowsze.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
63 wyświetlenia
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *